13 vuoden yrittäjyyden matkalla opittua:
En mä halua neuvoa ja opettaa sen takia, että olisin jotenkin fiksumpi ja parempi. Mä haluan neuvoa koska oon tehnyt ihan saletisti samat virheet ja miljoona muuta jo ennemmin ja en näe järkeä, että jonkun toisen tarvitsisi tehdä ne samat mokat.
Oon kulkenut pitkän matkan vähän erilaisten aivojen kanssa ja viimeiset 13 vuotta tahkonnut niiden kanssa yrittäjyyttä läpi. Rehellisesti sanottuna se on ollut välillä ihan helvetin raskasta. Oon tehnyt paljon virheitä siinä matkan varrella, niin kun kaikki, mutta luultavasti myös muille helpot asiat on ollut mulle lisäksi haasteellisempia ja tuonut kaiken päälle omat bonuksensa.
Tai voiko niitä sanoa virheiksi?
Käytetään nyt alkuun sitä sanaa. Jokainen virhe on kuitenkin ollut opettavainen kokemus. Ne on pistänyt muijan polvilleen ja miettimään mitä mä voisin tehdä toisin että seuraavalla kerralla tää sama moka olis vältettävissä. Ihan siis esimerkiksi semmoisia mokia mitkä on johtunut siitä ettei ole tiennyt, on ollut liian väsynyt, huolimaton tai ei ole ollut keskittymistä.
Noh, yhtä asiaa mun erilaiset aivot vihaa (kyllä nimenomaan vihaa). Se on se, että tekee saman virheen/mokan toistamiseen. Mun luonne ei kestä semmosta kolausta ollenkaan. Itsekritiikki olisi niissä tilanteissa niin jäätävä, että teen kaikkeni ettei semmoista tapahdu.
Se mikä silloin nousee esiin on hillitön itse tutkiskelu, miksi näin kävi, olinko vaan tyhmä, oliko virhe jossain muualla ja sitä kautta ajatus miten tän olisi voinut estää?
Ja sitä kautta on myös esiin noussut se mun erilaisten aivojen puoli mitä rakastan! Eli kyky ajatella boksin ulkopuolelta. Miettiä miten tän voisi tehdä toisin? Mulle ei ole koskaan mennyt päähän se että joku asia pitäisi tehdä niin kun se on aina tehty vaan siitä syystä että se on aina tehty niin.
Ne kaikki mokat ja virheet on auttanut mua kehittämään työtapoja, joilla mä pystyn estämään sen seuraavan kerran itsekritiikin. Eli kehittänyt toimintatapoja, sääntöjä, rutiineja ihan uudella tavalla jotka todella säästää aikaa, hermoja ja estää niitä mokia. Ennakoivia pieniä asioita joilla vähennetään reippaasti yleistä säätämistä ja sitä että joudutaan käyttämään aikaa siihen pienien virheiden/mokien korjaamiseen. Niistä pienistä virheistä tai mokista ja niiden korjaavista toimenpiteistä (uusien korjaavien ratkasuiden pohtiminen, aikataulun muutokset) kertyy ylimääräistä työtä ja siten myös niitä kuluja. Kuluja joita voitaisiin välttää.
Tottakai kaikki mokaa ja virheitä tapahtuu vaikka kuinka ennakoisi. Mutta olen huomannut että moni muu ei ole lähtenyt tekemään mitään muutoksia, syystä tai toisesta tai ilman että on edes huomattu että asioita voisi muuttaa. Eli jatkuvasti aikaa ja energiaa valuu hukkaan, työpäivät venyy ja paukkuu, rahaa valuu muualle, tulee reklamaatioita ja aikaa ei ole oikein muulle kun työlle (joka alkuun on kun harrastus ja se mistä nauttii ja sitä kaikkea ihanaa, kunnes tulee päivä ettei enää niin olekaan ja huomaa olevansa ihan uupunut)
Olen kokenut ne hetket itsekin ja nähnyt tässä vuosien aikana monta yrittäjää, joilla työpäivät venyvät liian pitkiksi, ja stressi painaa päälle. Pusketaan liian pitkään ilman, että tehdään muutoksia koska niille "ei ole aikaa". Epäselvät työprosessit johtaa turhaan kaaokseen ja tehottomuuteen ja usein asiat alkaa kasaantua ja silloin "virheet" kasvaa ja sitä kautta alkaa kierre korjaavista liikkeistä jotka kuormittaa lisätyönä ja kustannuksina normaalia työtaakkaa. Ja moni kuittaa tän kaiken sillä että yrittäjyyteenhän kuuluu painaa pitkää päivää.
Mikään ei turhauta mua niin paljon kun se, että aikaa ja rahaa menee sen takia hukkaan. Paitsi huijasin, kyllä mua turhauttaa myös toinenkin asia. Samojen tylsien asioiden tekeminen hitaasti. Tarjouksien tai hintakyselyiden. Jokaisella alalla on myös ne tietyt samat kysymykset mitä asiakkaat esittää, tottakai.
Näistä kokemuksista ja huomioista syntyi tarve kehittää parempia tapoja toimia. Eli miten vältän virheet ja miten tylsät työvaiheet saisi tehostettua siten ettei niihin tarvitse käyttää liikaa aikaa? Mitä voin muuttaa että mulla jää aikaa tehdä niitä asioita mistä oikeasti työssäni nautin, tienata sen mitä pitää ja suht järkevässä ajassa. Työtapoja jotka ei vaan tehosta työpäivää, vaan myös auttaa keskittymään olennaiseen ja samalla luomaan laadukkaampaa ja tasalaatuista jälkeä ja asiakaspalvelua.
No sitten myöhemmin kun olen näitä mun kehittelemiä tapoja kertonut joillekin, niin palaute on aina ollut ihan hämmästynyt ja kuullut ihmettelyjä että miten tota ei oo aiemmin kukaan kertonut. Että noihan on ihan tosi nerokkaita ja niin simppeleitä ideoita.
No siitä se ajatus sitten lähti, että mitä jos näitä oppeja joku tarvitsisi ja haluaisi hyödyntää.
Puhutaan aina että oppirahat on maksettava. Mutta mitäpä jos niitä oppirahoja ei tarvitsisi maksaa sillä omalla energialla ja työajalla ja ehkä asiakkaiden töillä? Mitä jos sä maksaisit suoraan mulle ja skippaat kokonaan sen alun kompuroinnin? Säästäisit nimenomaan aikaa ja väitän että myös sitä rahaakin.
Mä näen tässä vaiheessa jo kaksi ryhmää joita tämä mun tuotos palvelee ja auttaisi.
Vasta alkavat yrittäjät - Pääset heti alkuun jo tehokkaampaan työtilaan, asiakaspalveluun ja toimintatapoihin kun kaikkea ei tarvitse miettiä itse, siinä alussa on muutenkin niin paljon selvitettävää, mietittävää ja järjestettävää, että apu ja tietopankki on todellakin vaan bonusta. Joten oikeasti harkitse hyvin vahvasti lohkaisevasi siitä sun alkubudjetista osa tähän, Trust me - mä pistän sun alun jo heti ihan toiselle tasolle.
Yrittäjä jolla on jo matkaa takana - Jos tunnet, että työpäivät on pitkiä, raskaita ja ne venyy pitkälle iltaan ja viikonloppuun. Samat virheet toistuu, on ylikuormitusta ja tuntuu ettei ole aikaa tai jaksamista tehdä kaikkea ja työmäärä ei vastaa nostettavaa palkkaa. On säätöä ja häsläämistä. Asiakkaatkin vähän jo vituttaa eli kuormitus on kasaantunut. Siirrät kasoja paikasta toiseen ja aika usein suusta pääsee - Ainii pitäis tai - Sit kun mul on aikaa.
Kuka tahansa voi kehittyä ja löytää uusia, toimivia tapoja työskennellä, kun vain pysyy avoimena uudelle tavalle toimia ja uskaltaa tehdä muutoksia.
Olen mielelläni auttamassa ja haluan ehdottomasti kertoa miten mä mokailin (ja välillä mokailen edelleen, mutta harvemmin), jotta sulle jäis aikaa ja energiaa miettiä ja kehittää ratkaisuja johonkin järvämpään ja isompaan kun näihin mihin mulla on sulle jo ratkaisu!
Mutta jos tää on sun mielestä ihan turhaa ja - tuskin mitään uutta - kyllä mä ittekin pärjään - ei tartte auttaa, niin siinä vaiheessa mä en oo sun tyyppi. Mä en missään nimessä halua ruveta asiasta kenenkään kanssa vänkäämään, mutta todella mielelläni kerron ja tsemppaan eteenpäin ja annan kaikkeni sille joka on valmis spurttaamaan muiden ohi!
Ei aina ole pakko painaa pitkää päivää.
#Työelämä #Uudistuminen #Verhoilu #Ajansäästö #Ammattitaito #eiainaolepakkopainaapitkääpäivää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti